Wat je kunt leren van terminale mensen

Volg jij je hart bij het maken van keuzen, of blijf je nadenken en kies je voor zekerheid?

Een artikel “The Fop Five Regrets Of Dying”in The Guardian beschrijft de ervaringen van Bronnie Ware als verpleegkundige van terminale patiënten. Terminale mensen staan op het punt het leven los te laten, maar voordat ze dat kunnen wordt er vaak nog veel overdacht, besproken en ervaren velen spijt. De gevoelens van spijt die beschreven worden kunnen ons helpen andere keuzen te maken.

Mensen hebben de neiging te kiezen voor het vertrouwde en blijven daardoor vaak langer dan goed voor hen is werken in situaties waar ze geen energie van krijgen, of contacten onderhouden die niets meer toevoegen. Ware merkt op dat de meeste patiënten spijt hebben van dezelfde dingen.

  • Hard werken
  • Voldoen aan de verwachting van anderen en niet leven zoals je wenst
  • Te weinig contact onderhouden met dierbaren
  • Gevoelens te weinig hebben geuit
  • Het te weinig hebben toegestaan gelukkig te zijn.

Bij FreelanceZorgverlening.nl horen we dagelijks dat zorgverleners de droom hebben voor zichzelf te werken, hun vak uit te voeren zoals ze wensen en kunnen, met een warm hart. Wanneer de stap wordt gezet kan je een droom waarmaken, jezelf completer, waardevoller en gelukkiger maken. Maar het daadwerkelijk starten voor jezelf is een grote stap en het is spannend, laat ik de zekerheid los? We gaan denken en besluiten dan meestal op feiten of we een stap wel of niet zetten.

Zelf sta ik precies op een dergelijk punt. Volg ik mijn hart, is het wel verstandig? Een samenwerking voelt goed, maar wat spreken we zakelijk af? Vanaf het eerste contact weet ik dat de samenwerking de zorg verrijkt en zo ook mij, toch blijf ik wikken en wegen. Het lezen van de overdenkingen van mensen die hun leven bijna hebben geleefd en spijt hebben van de momenten dat ze niet voor hun geluk hebben gekozen zet me met beide benen op de grond.

Het is belangrijk te weten dat de manier waarop je omgaat met je tijd je geluk beïnvloed. Tijd besteden aan een hoger doel, daadwerkelijk iets betekenen voor iemand. Omgaan met inspirerende mensen met vergelijkbare doelen. Daar kies ik voor, nu met hart en verstand. Ik ga voor de samenwerking en het samen verwezenlijken van het grotere doel.

Wat is jouw keuze?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =