Samenwerken in de zorgverlening.

Samenwerking in de zorgverlening, toen de cliënt nog patiënt heette.

Mijn scriptie voor de opleiding tot verpleegkundige heette “Samen sterk, samenwerken in een verpleegkundig team”. De reden dat ik voor dit onderwerp gekozen had mag duidelijk zijn : Het Kan Beter.  Het werd me sterk afgeraden om dit onderwerp uit te werken, want het was de basis voor het eindgesprek. Voor de zekerheid maakte ik een reserve scriptie. Mocht ik met “Samen Sterk” niet mijn persoonlijke doel, namelijk het diploma halen, dan kon ik terugvallen op scriptie B.

Dit bleek uiteindelijk helemaal niet nodig geweest te zijn. Met onder andere een onderzoek en reflectie over mijn eigen rol binnen de verschillende teams scoorde ik punten. Ik werd me er bewust van dat ik me conformeer aan een team tot zekere hoogte, maar mijn persoonlijk ideaal stond hoger dan het team.

Als freelance zorgverlener is samenwerking nog steeds de basis voor goed zorg verlenen, echter veel dynamischer dan in een vast team. Samenwerking in tijdelijke teams, met familie, artsen of tijdelijk binnen een vast team. Dit vraagt om flexibiliteit, een visie en aanpassing.

Idealen bereik je niet alleen, maar samen.

Alles ontwikkeld en is aan verandering onderhevig. Het verbaast me in zekere zin dat mijn idealen en visie op samenwerking in de zorgverlening niet verandert zijn. Ik sta nog steeds volledig achter de inhoud van mijn scriptie (waarin de vergrijzing en toenemend personeelstekort al gesprek en excuus van de dag waren) Wat is er verandert in 20 jaar? Onze patiënten heten nu cliënt

Een impressie:

in mijn ogen is het team de basis van de verpleegafdeling. Een aanzienlijke tijd breng je als teamlid door op de werkvloer. Je kiest voor dit beroep om zorg te verlenen om de voldoening die dat geeft. Met andere woorden niet alleen voor de patiënt, maar ook voor jezelf. Lichamelijk en geestelijk gezien is het geen gemakkelijk beroep en de toekomst ziet er niet rooskleurig uit met betrekking tot de toenemende vergrijzing en het steeds groter wordende personeelstekort. De kwaliteit moet hoog gehouden worden en je zal dat moeten realiseren met de middelen die er zijn.

Samen ben je verantwoordelijk en staat er voor elkaar. Op deze manier bied je elkaar ondersteuning en geeft ruimte voor ieders persoonlijke visie. Het doel  van het verpleegkundig team is om patiëntgerichte en goede zorg te verlenen, het waarborgen van continuïteit van zorg en het coördineren ervan.

De benadering naar de patiënt dient afgestemd te worden op de zorgvraag gezien vanuit het holistische mensbeeld en niet enkel op de opnamediagnose.

In mijn ogen is het belangrijkste punt voor een professionele zorgverlener, het mens blijven. Verplaats je in de patiënt en zie hoeveel goede verpleging waard is. Voor de continuïteit en coördinatie van de zorg sta je met het team

SAMEN STERK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

acht + acht =