Wat is de boehoefte van jouw zorgvrager?

Wat is de behoefte van jouw zorgvrager?

Weet jij zelf hoe het voelt om afhankelijk te zijn?

Maakte het je boos, gefrustreerd, of liet je alles maar over je heen komen.

Om te kunnen begrijpen wat een zorgvrager nodig heeft is inlevingsvermogen nodig, of soms een eigen ervaring. Wanneer je al jaren in de zorg werkt, is het begrijpelijk dat je meer routinematig gaat werken. Bovendien raak je gewend aan wat je ziet en meemaakt. Wanneer jij wekelijks cliënten verzorgd na een CVA wordt het beeld voor jezelf een geaccepteerd beeld.

Besef jij nog hoeveel impact zorgbehoefte heeft voor iemand? Kan je het opbrengen om weer het luisterend oor te bieden aan de zorgvrager bij wie er zoveel gebeurt is en verandert in zijn leven?

Toen ik zelf nog in het verpleeghuis werkte 15 jaar geleden kon ik me nauwelijks voorstellen dat mensen opknapten van een wasbeurt. Het was op de afdeling geen uitzondering dat je meer dan 10 PG bewoners verzorgde die volledig afhankelijk waren. Daar krijg je het warm van, aangezien je lichamelijk actief bent.

Ik kreeg een ongeluk in de zomervakantie en belandde in het ziekenhuis. Tijdens een hittegolf en ik was niet in staat om mezelf te verzorgen. Na de wasbeurt ‘s ochtends voelde ik me een ander mens en besefte dat de mensen die ik verzorg zich ook beter kunnen voelen. Ik had het geluk dat de verpleegkundigen ook ’s avonds de tijd konden en wilden nemen om me nogmaals op te frissen. Ze gaven me extra aandacht en bleven wel eens op de rand van het bed zitten om te praten. Dat is zorgverlenen!

Sindsdien weet ik hoe groot iets dat klein lijkt kan zijn. Ik probeer zeker de persoonlijke verzorging met volle aandacht te blijven doen. Er is me wel eens gezegd dat de dingen waar iemand zich bewust van wordt na een ingrijpend moment in je leven toch weer afzakken. Ik heb dat anders ervaren.

Mijn grootste les binnen het zorgverlenen is zorg-afhankelijk te zijn EN ervaren wat het ontvangen van goede zorg betekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

11 + 20 =